Er is iets mis gegaan...

De volgende velden zijn niet goed ingevuld:

  Doe de kenteken check!

  Voer uw kenteken in...
  1. Versturen!

  Het kentekenbewijs omvat het papieren deel van het kenteken en bestaat uit een aantal documenten met informatie over het voertuig en de eigenaar. Sinds 1 juni 2004 bestaat het kentekenbewijs uit de volgende onderdelen.

  Kentekenbewijs Deel I

  Deel IA - Voertuigbewijs

  Op dit document staat informatie over het voertuig zelf. Het voertuigbewijs wordt in principe alleen vernieuwd als het beschadigd of vermist is, of als er bepaalde wijzigingen aan het voertuig zijn gedaan.

  Kentekenbewijs Voertuigbewijs voorkant Kentekenbewijs Voertuigbewij achterkant

  Deel IB - Tenaamstellingbewijs

  Het tenaamstellingbewijs bevat gegevens van de huidige kentekenhouder. Als de auto van eigenaar wisselt moet men het kentekenbewijs overschrijven en wordt er een nieuw tenaamstellingbewijs uitgegeven.

  Als u zich met een auto op de openbare weg begeeft, moet u het complete kentekenbewijs Deel I (zowel het voertuigbewijs als het tenaamstellingbewijs) bij hebben en op verzoek kunnen tonen aan de politie.

  Kentekenbewijs Tenaamstellingsbewijs voorkant Kentekenbewijs Tenaamstellingsbewijs voorkant

  Kentekenbewijs Deel II - Overschrijvingsbewijs

  Het overschrijvingsbewijs is nodig om het kenteken over te schrijven op een andere naam. Het is verstandig om dit document op een veilige plek los van de andere kentekenpapieren te bewaren. Indien iemand in het bezit komt van zowel deel I als deel II van het kentekenbewijs, kan hij immers zonder moeite de auto op zijn naam zetten.

  Kentekenbewijs Overschrijvingsbewijs voorkant Kentekenbewijs Overschrijvingsbewijs achterkant

  Uitleg van termen op het voertuigbewijs

  • Cilinderinhoud
   Het slagvolume van de motor, uitgedrukt in kubieke centimeters (cm3).
  • Massa ledig voertuig
   Het leeggewicht van de auto (zonder passagiers en belading).
  • Laadvermogen
   Het maximale gewicht waarmee de auto beladen mag worden.
  • Toegestane maximum massa voertuig
   Het maximaal toegestane totaalgewicht van de auto.

  Uitleg van termen op het tenaamstellingbewijs

  Als u verhuist of uw naam wijzigt, worden deze gegevens automatisch aangepast in het kentekenregister. De RDW heeft namelijk een koppeling met de Gemeentelijke Basis Administratie. U hoeft in dat geval geen nieuw tenaamstellingbewijs aan te vragen. Als u de gegevens toch wilt laten aanpassen, kunt u schriftelijk een brief voor afgifte van een nieuw tenaamstellingbewijs (kenteken deel 1B) aanvragen. Daarmee kunt u op het postkantoor met de juiste legitimatie een nieuw tenaamstellingbewijs laten maken.

  Het kentekenbewijs geldt als identificatiemiddel voor motorvoertuigen en omvat het papieren deel van het kenteken.

  Onderdelen van het kentekenbewijs

  • Deel 1A (voertuigbewijs)
   Dit deel bevat informatie over het motorvoertuig, zoals het kenteken nummer op de nummerplaat, merk en type van de auto, de massa, het chassisnummer, bouwjaar, het soort brandstof, het aantal cilinders en de datum waarop het kentekenbewijs is afgegeven.
  • Deel 1B (tenaamstellingbewijs)
   Dit deel bevat informatie over de kentekenhouder van het voertuig, naam en datum van afgifte. Dit deel wordt opnieuw afgegeven als de kentekenhouder verandert.
  • Deel II (overschrijvingsbewijs)
   Deel II is het deel waarmee het kenteken op een andere naam kan worden gezet. Het wordt eenmalig verstrekt bij deel 1A. Het is verstandig om dit deel op een veilige plek te bewaren, los van de andere kenteken papieren.

  Verplichtingen, overschrijven en aansprakelijkheid

  Wettelijke verplichtingen kenteken houder

  Als houder van een kenteken moet u een aantal zaken in orde hebben:

  • De bestuurder van het voertuig moet op verzoek het kentekenbewijs deel IA en deel IB kunnen tonen, alsmede een geldig rijbewijs tijdens het besturen van het voertuig.
  • Het voertuig moet een wettelijk verplichte aansprakelijkheidsverzekering (WA verzekering) hebben. Deze verzekering dekt de schade veroorzaakt door het voertuig.
  • Het voertuig moet APK gekeurd zijn. Bij de APK (Algemene Periodieke Autokeuring) wordt de technische staat van het voertuig gecontroleerd door een bedrijf met een vergunning van de RDW).

  Kentekenbewijs gestolen of kwijtgeraakt?

  Het kan altijd gebeuren dat u de kentekenpapieren opeens niet meer in uw bezit heeft. Geen probleem: bij de RDW of bij het postkantoor kunt u een vervangend kentekenbewijs en een nieuwe kentekenplaat (een zogenaamd duplicaat) aanvragen. De kosten hiervoor zijn € 29,50. Bij de RDW kunt u sinds kort ook online een vervangend kentekenbewijs aanvragen.

  Overschrijven van het kenteken

  U kunt bij het kopen van een voertuig het kenteken op verschillende manieren op uw naam laten zetten:

  • Bij een particuliere verkoop gaat u met een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) en het kentekenbewijs deel 1B (tenaamstellingbewijs) en deel II (overschrijvingsbewijs) naar het postkantoor om het kentekenbewijs op uw naam te laten zetten.
  • Bij een verkoop van een RDW-erkende garage kan de garagehouder het kentekenbewijs voor u overschrijven, als u zich kunt legitimeren en een overschrijvingsformulier invult.

  Voor het verkopen van het kenteken gelden dezelfde regels. Hierbij moet u er op letten dat u na het overschrijven van het kenteken een groen (bij RDW-erkende bedrijven) of wit (bij het postkantoor) vrijwaringsbewijs krijgt. Dit document verklaart dat u niet langer kentekenhouder bent en dus ook niet meer verantwoordelijk bent voor de verzekering, APK keuring, wegenbelasting en belangrijk: eventuele overtredingen die worden begaan met het voertuig (verkeersboetes!).

  Het vrijwaringsbewijs is het enige geldige document in deze situatie. Een contract waarin u afstand doet van de kentekenverplichtingen is niet rechtsgeldig. Zorg ervoor dat u NOOIT het voertuig meegeeft aan een koper zonder dat het kenteken overgeschreven is en u in bezit bent van een vrijwaringsbewijs!

  Mocht de kentekenhouder komen te overlijden, dan dient het kenteken binnen vijf weken op een andere naam te worden overgeschreven.