Er is iets mis gegaan...

De volgende velden zijn niet goed ingevuld:

  Doe de kenteken check!

  Voer uw kenteken in...
  1. Versturen!

  De kentekenplaat is het meest opvallende deel van het kenteken. De kentekenplaten zijn verplicht zichtbaar op de auto gemonteerd. Iedere auto heeft een unieke code op zijn kentekenplaten, waarmee de auto en zijn eigenaar kunnen worden achterhaald.

  Gecontroleerde afgifte en inname kentekenplaten (GAIK)

  De geschiedenis van de kentekenplaat in Nederland

  Tot begin deze eeuw was het betrekkelijk eenvoudig om te frauderen met kentekenplaten. Men kon bij een uitgiftepunt van kentekenplaten zonder problemen platen met een zelfgekozen combinatie laten maken. Op deze manier omzeilden de kentekenfraudeurs allerlei controlesystemen en konden bijvoorbeeld ongestraft te hard rijden of tanken zonder te betalen. De rechtmatige eigenaar van het kenteken kreeg ondertussen onterecht allerlei boetes en aanmaningen thuis, met alle gevolgen van dien. Overigens staat er op het rijden met opzettelijk vervalste kentekenplaten een geldboete van maximaal € 4.500,- of een gevangenisstraf tot 6 maanden. Ook kan de rechter de bevoegdheid tot het besturen van motorvoertuigen gedurende maximaal 2 jaar ontzeggen. Het huidige ontwerp kentekenplaat stamt uit februari 2000 en maakt deel uit van de regeling Gecontroleerde Afgifte en Inname Kentekenplaten (GAIK). Deze regeling houdt in dat alle sinds 1978 uitgegeven kentekenplaten zijn vervangen door nieuwe platen. Bij GAIK wordt van iedere kentekenplaat geregistreerd wanneer deze is uitgereikt. Iedere plaat is voorzien van een unieke code en in het kentekenbewijs wordt een notitie gemaakt.

  Afgifte en registratie

  Bij het aanvragen van nieuwe kentekenplaten moet u aan de kentekenplaatfabrikant uw legitimatiebewijs en het voertuigbewijs laten zien. De kentekenfabrikant registreert in een systeem van de RDW de afgifte van de nieuwe kentekenplaten. Per auto mogen er maar twee kentekenplaten worden afgegeven. Voor de witte kentekenplaten voor aanhangwagens, caravans en fietsdragers geldt dat er een onbeperkt aantal mag worden afgegeven, mits het kentekenbewijs wordt getoond.

  Soorten kentekenplaten

  • Kentekenplaat personenwagen
   Kentekenplaat voor personenauto's, bedrijfswagens en aanhangwagens
   1. Blauw symbool met het NL-teken geïntegreerd
   2. Unieke code
   3. Duplicaatcode, alleen na vermissing of diefstal van kentekenplaten of kentekenbewijs
   4. Cijfer- en lettercombinatie
   5. Kenmerk van de kentekenplaatfabrikant
   6. Zwart kader
   7. Datum fabricage van de kentekenplaten (weeknummer en laatste 2 cijfers jaartal)
  • Kentekenplaat aanhanger
   Witte kentekenplaat
   De witte kentekenplaat zonder EU-symbool en NL-teken is voor getrokken materieel zoals aanhangwagens en caravans, waarvan de zogenoemde 'massa leeg voertuig' plus het maximum laadvermogen lager is dan 751 kg. Ook materialen die het zicht op een kentekenplaat ontnemen, zoals fietsendragers, moeten een witte kentekenplaat hebben. De kentekenfabrikant mag deze kentekenplaat onbeperkt leveren.
  • Kentekenplaat handelaar
   Handelaarskentekenplaat
   De handelaarskentekenplaat is alleen verkrijgbaar voor erkende bedrijven in de auto- of motorbranche. De nieuwe kentekenplaat voor erkende bedrijven in de auto- of motorbranche is uitgevoerd in het lichtgroen met zwarte letters en cijfers. Deze platen worden onder andere gebruikt om klanten in de gelegenheid te stellen proefritten te maken.
  • Kentekenplaat taxi
   Taxikentekenplaat
   Sinds 1 december 2000 zijn alle voertuigen voor taxivervoer verplicht de blauwe taxikentekenplaten te voeren. De reden hiervoor is de bestrijding van illegaal taxivervoer en het scheppen van duidelijkheid naar taxigebruikers. Is het voertuig niet uitgerust met deze platen dan mag het taxibedrijf geen taxivervoer met het betreffende voertuig verrichten.
  • Kleine Amerikaanse kentekenplaat
   Kleine Amerikaanse kentekenplaat
   De kleine, zogenaamde Amerikaanse kentekenplaat is uitsluitend bedoeld voor voertuigen met op het kentekenbewijs een vermelding dat deze kentekenplaat is toegestaan (Kentekenplaat model 18.2 toegestaan).
  • Kentekenplaat oldtimer
   Donkerblauwe kentekenplaat
   De donkerblauwe kentekenplaat is bestemd voor historische voertuigen met een "datum eerste toelating" van vóór 1 januari 1978 en waarvan het kentekennummer bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters. Ingevoerde voertuigen met een datum eerste toelating voor 1 januari 1973 en met een historisch kenteken mogen ook de donkerblauwe kentekenplaten voeren. Dit geldt ook voor ingevoerde personenauto's met een datum eerste toelating tussen 31 december 1972 en 1 januari 1978, die zijn voorzien van een historisch kentekennummer (YA of YB als letters in het kenteken).
  • Exportkentekenplaat
   Exportkentekenplaat
   Voertuigen die naar het buitenland geëxporteerd worden, moeten witte exportkentekenplaten met zwarte tekens voeren als ze rijdend over de weg het land verlaten. Het exportkenteken wordt verstrekt onder voorwaarde dat het (APK-plichtige) voertuig nog APK goedgekeurd is.
  • Koninklijke kentekenplaat
   Speciale kentekenplaten
   Er zijn speciale kentekens voor bepaalde groepen mensen. Denk hierbij aan het Koninklijk Huis met AA of diplomaten en ambassades met CD. Deze zijn geel en hebben een zwart kader en een blauw vlak met hierin het EU-symbool en het NL-teken.
  • Tijdelijke kentekenplaat
   Tijdelijke kentekenplaat
   Alleen verkrijgbaar na verlies of diefstal van de kentekenplaten Deze kentekenplaat is uitgevoerd zonder het EU-embleem en het NL-teken en heeft een beperkte geldigheidsduur. Links op de kentekenplaat staat een maandnummer. Tot en met die maand is de kentekenplaat geldig. Bij vermissing of diefstal van één van de twee kentekenplaten moet u het voertuig voor en achter voorzien van een tijdelijke kentekenplaat.