Er is iets mis gegaan...

De volgende velden zijn niet goed ingevuld:

  Doe de kenteken check!

  Voer uw kenteken in...
  1. Versturen!

  Alles over wegenbelasting

  Bent u in het bezit van een motorvoertuig dan moet u motorrijtuigen belasting ofwel wegenbelasting betalen aan de Belastingdienst.

  Motorrijtuigen belasting

  U dient de wegenbelasting te betalen vanaf het moment dat u het kentekenbewijs op uw naam zet. Of u gebruikmaakt van de openbare weg of alleen van uw privéterrein maakt daarbij geen onderscheid. Onder de categorie motorvoertuigen vallen onder andere een personenauto, bestelauto, vrachtauto en motorrijwiel. Voor uw kampeerauto moet u doorgaans ook wegenbelasting betalen.

  Berekenen wegenbelasting

  Het bedrag aan wegenbelasting dat u moet betalen hangt af van een aantal factoren. Zo verschilt de hoogte van de wegenbelasting per soort voertuig. Bij personenauto’s en bestelauto’s wordt er bij het berekenen van de wegenbelasting gekeken naar de volgende factoren:

  • Provincie waarbinnen de auto is geregistreerd
  • Het type brandstof van de auto
  • Het gewicht van het voertuig

  Daarnaast is het voor de berekening van de wegenbelasting ook belangrijk of de auto zakelijk of privé wordt gereden. Om uw wegenbelasting te berekenen kunt u gebruik maken van de kenteken check van autorijden.nl.

  Wegenbelasting vrachtwagens

  Ook wanneer u een vrachtwagen bezit, moet u wegenbelasting betalen. Voor een aanhangwagen hoeft u geen extra wegenbelasting te betalen. De hoogte van de wegenbelasting voor vrachtwagens wordt bepaald aan de hand van de maximale toegestane massa, het aantal assen, een eventueel aanwezige koppelinrichting, het soort vering, de euronorm van uw vrachtauto en het soort motor. Bekijk de tabel “Wegenbelasting voor vrachtauto” voor de exacte prijzen. Bekijk de tabel Wegenbelasting voor vrachtauto voor de exacte prijzen.

  Vrijstelling wegenbelasting

  Wanneer u in het bezit bent van een personenauto van 25 jaar en ouder, dan hoeft u geen wegenbelasting te betalen. U krijgt automatisch bericht van de Belastingdienst als uw auto de grens van 25 jaar bereikt. Deze regeling is nog van kracht tot 31 december 2011. Tevens kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een bijzonder tarief. Enkele voorbeelden hiervan zijn taxi’s, aanhangwagens, autobussen, paardenvoertuigen en rijdende winkels.

  Wegenbelasting betalen

  U kunt kiezen of u de wegenbelasting voor uw personenauto, camper, bestelauto of motor per maand via automatische incasso betaalt of dat u de wegenbelasting meteen voor het hele jaar betaalt. In het laatste geval krijgt u een korting van de Belastingdienst.

  Wegenbelasting kenteken

  Op Autorijden.nl kunt u de wegenbelasting voor uw personenauto opvragen aan de hand van de kenteken check. Naast een groot aantal andere diensten, zoals het berekenen en vergelijken van auto verzekeringen, kunt u via de kenteken check meteen zien hoeveel u per maand en per jaar kwijt bent aan wegenbelasting.